Thema-avond 'Uitdagend spelen'

Uitdagend spelen

Uitdagend spelen of anders gezegd, risicovol spelen, dat is voor ons ouders in deze generatie een stuk moeilijker om daar ruimte aan te bieden dan de generaties daarvoor. Hoe snel roepen we niet naar onze kinderen; niet doen, dat is te hoog OF pas op, straks val je! Klinkt logisch, want je wil je kind beschermen tegen pijn en verdriet. Maar wat we hierin vergeten is dat juist door ruimte te bieden aan kinderen om risicovol te spelen dat dit JUIST goed is voor de ontwikkeling en het zelfvertrouwen en een schram oplopen juist geen kwaad kan?

Pedagoog Martin van Rooijen heeft op deze thema-avond uitleg gegeven over dat we ons als ouders niet zo zorgen hoeven te maken over het risicovol spelen en dat het juist zo goed is voor de groei van het kind. Door zelf te ontdekken waar de grenzen liggen, leer je zelf wat wel en niet kan. Een keertje van de stoel kukelen als 2jarige, omdat je erop klimt, zorgt ervoor dat het kind het de 2e keer tijdens het klimmen onthoudt en voorzichtiger zal zijn. We denken vaak over alles wat er wel niet zou kunnen gebeuren en dat houdt ons tegen om het kind te leren omgaan tijdens risicovolle momenten. Maar op ontdekkingstocht, vallen en weer opstaan, dat hoort er gewoon bij. Groeien zonder risico’s kan niet!

We hebben een blauwe ton gekregen en kijk maar wat kinderen er mee op het plein doen. Laat ze hun eigen creativiteit gebruiken en ze geven zelf aan waar hun grenzen liggen. Nou zie hieronder de foto’s. Wat een plezier met alleen maar een blauwe ton!

Het was een mooie avond die ervoor heeft gezorgd dat we als ouders iets meer vertrouwen hebben gekregen in risicovol spelen.